Vakman in beeld

Henk Mensink

29 november 2016
Keurmerk Kwaliteitsvakman

Vakwerk op het hellend dak

Vakwerk op hellend dak

“Afspraken om bij mensen thuis te kijken wat er gedaan moet worden, maak ik vaak op zaterdagochtend. Zo om een uur of tien, elf. Dan hebben ze tijd om het huis te laten zien, zijn ze relaxed”, zegt dakdekker Henk Mensink.

Mensink levert vakwerk op het hellende dak. Pannen leggen, dakrenovatie, onderhoud; ook voor het plaatsen van dakramen en dakisolatie kunnen opdrachtgevers bij hem terecht. Van zijn klanten krijgt hij een dikke 9. Hij levert vakwerk, geeft goede adviezen, komt zijn afspraken na, aldus een greep uit de klantbeoordelingen.

Al ruim 18 jaar zit hij in het vak. Na 12,5 jaar bij een dakdekkersbedrijf te hebben gewerkt, begon hij 5,5 jaar geleden, midden in de crisis, voor zichzelf. Hij heeft er geen moment spijt van gehad. “Dakdekkers zijn schaars en er is goed geld te verdienen”, zegt hij. Ook in de crisis was er werk genoeg. “Renovatiewerk gaat altijd door. Als je dak lekt, wil je dat er iets aan wordt gedaan.”

Hij is via, via in het vak beland. “Ik heb een commerciële opleiding gehad en onder andere bij Aegon gewerkt: hypotheken en verzekeringen verkopen. Ook spaarproducten. Ik had daar geen goed gevoel bij.” Hij sloeg een heel andere richting in en ging aan de slag bij een dakdekkersbedrijf waar hij een interne opleiding kreeg en in de rustigere wintermaanden bijscholingscursussen volgde.

Nu is hij trots op zijn werk. Hij is regelmatig betrokken bij mooie renovatieprojecten zoals het Sint Jozefziekenhuis in Deventer, de kerk in Wierden, het klooster in Didam. Voor renovatie van daken van oude panden zoekt hij geschikte oude pannen. “Een mooi hergebruik van oude spullen.”

Hij heeft het druk maar ook als zzp’er maakt hij in de winterperiode tijd voor opleidingen om zich verder te bekwamen. “Deze winter ga ik naar een scholingsdag van dakraamspecialist Fakro”. En hij bezoekt beurzen. “Vooral over luchtdicht bouwen. Dat is actueel.”